Bewust Holistisch - Praktijk voor natuurlijke geneeswijzen

 

ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Wat is orthomoleculaire geneeskunde

Wat betekent ‘orthomoleculair’? Ortho betekent “het juiste” en moleculair betekent “tot op moleculair niveau”. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt dus gekeken naar wat het lichaam tot op het kleinste moleculaire deeltje nodig heeft om gezond en vitaal te kunnen functioneren. Orthomoleculaire geneeskunde kan beschouwd worden als de kunde van het helen met inzet van de juiste voeding (Whole Food Treatment), hoogwaardige voedingssupplementen en fyto-therapeutica (inzet van geneeskrachtige plantenextracten als natuurlijke farmaca). Door middel van maatwerk wordt interventie uitgevoerd om de natuurlijke balans die homeostase genoemd te herstellen.




Een ziekte genezen is niet het behandelen van een recente foto. Nee, het is als een film die teruggedraaid wordt. Net zo lang tot de oorzaak van het probleem gevonden is. Dat is wat behandeld wordt zodat de gevolgen van dit probleem kunnen genezen.

Ons lichaam maakt dagelijks miljarden nieuwe cellen aan. Deze dienen als nieuwe bouwstenen van ons hele fysieke wezen. Al deze cellen dienen opgebouwd te worden uit een unieke samenstelling van de juiste eiwitten, aminozuren, koolhydraten, vetzuren, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Als deze balans verstoord raakt in ons lichaam is het gevolg dat de celdeling een of meerdere van deze elementen te kort komt, of zelfs geheel mist. Ons lichaam is dan niet meer (goed) in staat om nieuwe cellen aan te maken die bijvoorbeeld gebruikt worden voor wederopbouw of reparatie van een orgaan, de huid, onze botten, haar, ogen, zenuwweefsel en ga zo maar door. De vaak onoverkomelijke gevolgen hiervan zijn een afwijkende werking van een of meerdere organen, onjuiste werking van de fysiologische systemen in het lichaam, huidziekten, depressie, auto-immuunziekten en chronische ziekten.

 

 

De toepassing van Orthomoleculaire Therapie.

In de diagnosestelling start mijn zoektocht naar wat de verstorende factoren zijn die het ziektebeeld veroorzaken. Ook kijk ik naar de huidige levensstijl en samen met u passen we dit aan om een zo optimaal mogelijke gezondheid te verkrijgen.

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde kan op nagenoeg elke ziekte en/of aandoening interventie gepleegd worden zodat genezing en herstel van lichaam en psyche ingezet kunnen worden door het zelf-herstellend vermogen van het menselijk lichaam te activeren en te stimuleren. Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek en praktische ervaring.

Hieronder vindt u een overzicht van ziekten en aandoeningen die met orthomoleculaire geneeskunde zeer goed te behandelen zijn:

Wondheling na letsel en chirurgische ingrepen;

Hart- en vaatziekten;

Chronische- en auto-immuunziekten, bijvoorbeeld:

  • Psoriasis
  • Schildklieraandoeningen (Hashimoto/Graves-Basedow)
  • Diabetes Mellitus type I & II
  • Reuma/Reumatoïde Artritis
  • Fibromyalgie
  • Syndroom van Sjögren
  • SLE (Systemische Lupus Erythematodes)
  • De ziekte van Crohn
  • Colitis Ulcerosa
  • MS (Multiple Sclerose)
  •  Vitiligo
  • Insulineresistentie

EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie)

Osteoporose

Artrose

Stress & Burn-out klachten;

Chronische ontstekingen; 

Verschillen met reguliere geneeskunde.

De traditionele reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie. Deze aanval wordt ingezet met chemische strijdmiddelen (geneesmiddelen), met stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie).

Traditionele geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde worden duidelijk beoefend volgens twee verschillende zienswijzen. Waar de traditionele geneeskunde een aanvalsstrategie volgt, volgt de orthomoleculaire geneeskunde met het gebruik van natuurlijke stoffen een ondersteunings- en herstellingsstrategie, waarbij het lichaam aangezet wordt zichzelf te genezen. Reguliere geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.

De rol van voeding:

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol kan spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes. De juiste voeding in de juiste hoeveelheden, afgestemd middels een uitgebalanceerd dieet, zorgt ervoor dat alle bouwstenen welke nodig zijn om het lichaam gezonde cellen aan te laten maken op het juiste moment aanwezig zijn.

Vaak is voeding niet genoeg.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Orthomoleculaire/nutritionele geneeskunde biedt maatwerk in voedingsadvies en lifestyle. Niet alleen tijdens herstel van ziekte, maar vooral ook voor coaching bij topsport/sport en voor iedereen die via voeding een ultieme gezondheid en een ideaalgewicht wil bereiken.

Behandeling.

Intake (eerste) consult:

Wanneer u een afspraak met mij heeft gemaakt voor het eerste consult, krijgt u van tevoren 1 of meerdere vragenlijsten toegestuurd. Het is de bedoeling dat deze zo compleet mogelijk ingevuld wordt. Deze lijsten geven mij vooral inzicht in de hoofdklacht, maar ook in allerlei klachten die het gevolg zijn van de hoofdklacht. Vervolgens worden de vragenlijsten gebruikt als leidraad bij het intakegesprek. Tijdens dit gesprek gaan we zo uitgebreid mogelijk in op de aard en ontstaan van de klacht(en). Wat is er tot nu toe gedaan om van de klachten af te komen. Welke artsen heb je geraadpleegd en wat was hun behandeling en resultaat. Daarnaast worden gebeurtenissen en aandoeningen uit het verleden besproken waaronder operaties, inentingen en alles wat redelijkerwijs te maken zou kunnen hebben met jouw huidige toestand. Het doel is om een zo volledig mogelijk beeld te verkrijgen omtrent de klacht(en). Tevens wil ik nauwkeurig weten wat u aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. In medische termen wordt dit intakegesprek een anamnese genoemd.

De diagnose:

Na het doornemen van de anamnese zal ik in veel gevallen gebruik maken van bioresonantie door een snel-scan uit te voeren om een globaal beeld te krijgen van de energetische gesteldheid van het lichaam om te kijken of deze resultaten overeen komen met de symptomen op de vragenlijst(en). Daarnaast kan het noodzakelijk zijn om een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en/of urineonderzoek te laten uitvoeren.  De uitkomst van de scan in combinatie met de resultaten van het ontlasting, bloed en/of urineonderzoek en de antwoorden van de vragenlijsten zorgen ervoor dat een nauwkeurige diagnose gesteld kan worden.

De vervolgbehandelingen:

Op basis van de verkregen testresultaten wordt een behandelplan gemaakt. Het doel is om de klachten te laten verminderen of compleet te laten verdwijnen. Dat betekent dat vaak eerst de in het lichaam aanwezige belastingen aangepakt moeten worden om vervolgens het lichaamseigen zelfherstellend vermogen te activeren. U kunt natuurlijk niet verwachten dat een klacht die u al maanden of misschien al jaren heeft na één behandeling over is. Het is afhankelijk van de veroorzakers van de klacht hoe lang het duurt voor de verandering merkbaar is.

Behandelplan:

Ieder mens is uniek. Het behandelplan zal daarom veelal bestaan uit maatwerk op basis van 1 of een combinatie van meerdere therapievormen, richtlijnen voor een uitgebalanceerd dieet en mogelijk gebruik van hoogwaardige voedingssupplementen. Daarnaast staan er in het behandelplan de concrete hulpvraag, het doel van het plan, de in te zetten middelen, de diagnose, mogelijkheden, gemaakte keuzes en afspraken.

MAAK EEN AFSPRAAK